Publicerad den Lämna en kommentar

Riksbyggen börjar 3d-skanna hus med drönare

Riksbyggen börjar 3d-skanna hus med drönare

Drönarteknik och 3d-kartor ska göra det lättare för Riksbyggens kunderratt planera underhål. Foto: Riksbyggen

 

3d-modeller från drönare ska göra det lättare för bostadsföreningar att planera exempelvis ombyggnationer, hoppas Riksbyggen. Bakom tekniken står nystartade Spotscale.

I somras kunde nyfikna Skövdebor se hur drönare hovrade över flera av stadens bostadshus. Flygningarna var en del i ett försöksprojekt som Riksbyggen genomförde tillsammans med det unga Linköpingsbolaget Spotscale.

Riksbyggen har använt drönare inom fastighetsförvaltning i flera år, bland annat för att inspektera fasader och tak. Nu har ett nytt användningsområde testats: Genom att samla in högupplösta bilder med drönare Riksbyggen och Spotscale kunnat ta fram 3d-modeller av bostadsrättföreningar.

3d-modellerna är skalenliga och visar exakt hur gårdar och fastigheter ser ut ur olika vinklar. Tanken är att modellerna bland annat ska göra det enklare för bostadsrättsföreningar att planera ombyggnationer.

De tredimensionella modellerna skapas i Spotscales molnbaserade programvara och hamnar i appen Spotinspection. I programmet kan bostadsföreningarna sedan bland annat lägga till eller ta bort föremål på bilderna.

– Det gör att man på ett mycket naturtroget sätt kan få svar på frågan om hur husen skulle se ut om man till exempel lägger till balkonger, säger Göran Danling, processansvarig Teknisk Förvaltning på Riksbyggen.

Spotscales teknik används redan av flera byggbolag, mäklare och arkitekter, bland annat. Samarbetet med Riksbyggen innebär att Spotscale tar ett steg mot ett helt nytt område: fastighetsförvaltning.

– Vi är övertygade om att det kommer att kunna bli ett viktigt segment för oss. Många är tveksamma till 3d-modeller från början, men inser sedan hur effektiv tekniken är när man bland annat ska planera för underhåll, säger Katarina Nylander på Spotscale.

Tillsammans med Riksbyggen ska Spotscale nu titta på hur man kan utveckla sin 3d-bildteknik för att göra den mer anpassad för fastighetsförvaltning.

Genom att sätta exempelvis ir-kameror på drönarna skulle det gå att skapa modeller som snabbt kan visa om hustaken har blivit skadade under vinterns snöröjning. Eller att utifrån 3d-bilderna beräkna exakt hur många tegelpannor som behövs bytas ut på ett hus.

– Det finns massor att göra framöver till exempel med fler sensorer ombord på drönaren och bildanalys. Därför är det väldigt värdefullt för oss med en stor partner som Riksbyggen. De kan fastighetsförvaltning, och deras gedigna branschkunskaper kommer att vara till stor hjälp i vidareutvecklingen av tekniken, säger Katarina Nylander.

Content retrieved from: https://www.nyteknik.se/innovation/riksbyggen-borjar-3d-skanna-hus-med-dronare-6878228.

Lämna ett svar