Publicerad den Lämna en kommentar

Karta med Norrland som fokus

Med videoklippet om ”Peters” projektion från en scen i TV-serien ”Vita Huset” (länk till YouTube) så slog det mig att man skulle kunna tillämpa detta på Sverige och ge kartan ett Norrländskt perspektiv.

Nu blir det kanske inte just Peters projektion som jag tänker använda utan något lite mera rätvinkligt, men inte SWEREF99TM heller.

Skärmbild från 2013-12-18 13:58:29

SWEREF99TM har sitt ursprung kring 15° öst, men Sverige ”svänger” österut och Norrland glider sakta ifrån denna meridianlinje. Nu vet jag att mycket av Norrland faktiskt hamnar ganska nära 15°, men ur rättvisesynpunkt så överkompenserar jag och skapar N-REF99TM med utgångspunkt i 21° öst.

Skärmbild från 2013-12-18 14:50:36

Inte så stor skillnad kan man tycka, men titta noga. Och just det, jag är inte färdig än.

Vi tar dessutom och vänder på kartan så att det som tidigare varit naturligt att se på Sverige som ”där uppe”, blir något helt annat. Det blir inte 180° utan det för Norrland mer passande 150°. Dessutom så drar vi in Norrland mot centrum av kartan på samma sätt som brukligt är för normalt orienterade kartor och södra Sverige. Lite städer kan vi ta med också, men varför skall bara befolkningsmässigt stora städer vara med. Vi plockar in några till som kanske inte är så stora, men desto viktigare för befolkningen (nu glömmer jag många viktiga städer här, men det är principen som räknas).

Skärmbild från 2013-12-18 15:06:15

Och där har vi den! Projektionen med det nya namnet N-REF14TM.

Jag får nog hålla med C.J. från Vita Huset: ”It’s Freeking Me Out!”

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar