Publicerad den Lämna en kommentar

Bädda in kartor enkelt

Det finns en karttjänst jag kommer att återkomma till lite de närmaste veckorna som jag tycker är väldigt viktig för alla som håller på med kartor på nätet.

Open Street Map, eller kartornas Wikipedia, som kanske inte är den bästa kartan när det gäller innehåll, men i många fall den som är ärligast!

Läs bland annat http://blog.emacsen.net/blog/2014/01/04/why-the-world-needs-openstreetmap/ för lite tänkvärda synpunkter.

Detta inlägg skall handla om hur man kan använda Open Street Map (OSM) för att lägga till inbäddade kartor med egna data på en hemsida.

Skärmbild från 2014-01-05 21:57:43Klicka på kartan för att öppna den ”LIVE”

Med uMap (http://umap.openstreetmap.fr/en) så går detta att göra enkelt. Det finns en mängd alternativa bakgrundskartor från just OSM och det går att lägga till egna data i GeoJSON format (med flera) och skapa egna vektorlager direkt i applikationen, såsom jag gjort i bilden ovan.

Det finns länkar till iD som är en utmärkt editor för OSM-data direkt i webbläsaren, men framför allt så kan man spara sina kartor och få direktlänkar till såväl kartorna i helt fönster som i kod för att bädda in på andra sidor.

En av finesserna är att man kan låta andra vara delaktiga i redigeringen av de lager man skapar ovanpå OSM. Vill man hålla kartorna ”privata” så kan man välja att bara låta dem med länken se kartan och själv vara den enda som kan redigera.

Har man önskemål om en annan tile-server så kan man även fixa det.

Skärmbild från 2014-01-05 22:27:38

Prova gärna själva, helt annonsfritt och kostar inte en krona. Perfekt för stat och kommun som inte vill använda Google Maps… (Länk till kartan ovan).

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar