Publicerad den Lämna en kommentar

Plugin-Problem med QGIS i Debian/Ubuntu

Det finns insticksprogram i QGIS som inte fungerar om man använder Debian/Ubuntu Linux.

Skärmbild_2016-08-28_12-12-42

Det handlar om saknade paket i Qt4. QtWebKit har tagits bort från Debianpaketen. Det verkar som det enda sättet att lösa detta är att uppdatera till Qt5, vilket kommer att ske först när QGIS 3.0 släpps.

Det kan finnas en möjlighet att lösa det så länge om det går att inkludera de filer som behövs i QGIS distributionen, men det är ganska osäkert just nu.

Vilka tillägg påverkas då, och vad kan man göra om man ”drabbas”.

Senast så märkte jag det när jag ville testa det nya ”Resource Sharing” tillägget, som skall göra det enklare att skapa resursbibliotek där man kan dela exempelvis lagerstilar med andra. Så fort tillägget skall startas så kraschar QGIS, vilket även gör att det inte går att avinstallera tillägget på normalt vis.

Istället får man gå till katalogen ”.qgis2/python/plugins/” och manuellt radera katalogen med det krånglande insticksprogrammet.

Jag har inte hittat något enkelt sätt att få dessa insticksprogram att fungera, och det känns tråkigt att behöva vänta tills QGIS 3.0 skall släppas. Jag har heller inte riktigt ”ork” att kompilera QGIS själv mot Qt5, vilket i och för sig är fullt möjligt redan nu.

Ett annat alternativ är att modifiera krånglande insticksprogram så att dessa inte använder QtWebKit, vilket framför allt används för att visa tilläggsinformation och hjälptexter. Detta är dock inte helt trivialt, men om du vill försöka så skulle jag börja med ui-filerna.

Leta efter en widget med ”class=QWebView” och ersätt exempelvis denna med en ”class=QTextBrowser” widget. Det låter enkelt, men man behöver nog veta lite vad man gör. Det viktiga är att widgeten har samma namn som originalet, men sedan kan man i princip ta bort allt innehåll i den. Dessutom så måste man ta bort alla ”custom widgets” som är kopplade till klassen.

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar