Publicerad den Lämna en kommentar

OCAD

Använder din organisation OCAD?

Min uppfattning är att OCAD är vanligt bland exempelvis orienteringsklubbar för att ajourhålla lokala kartor. Varför just OCAD? Det vet jag inte, men jag kan tänka mig att programmet är inköpt centralt och tillgängliggjort för medlemmar i riksförbundet.

Detta är inte en recension av OCAD, utan lite information om programmet och vad som finns i form av komplement eller alternativ.

För det första så skall jag inleda med att orienteringskartor går utmärkt att skapa i QGIS eller vilket annat GIS program som helst (nästan).

Är man däremot inkörd på OCAD och det fungerar bra så finns det nog ingen anledning att byta. Vill man då merutnyttja de kartprojekt som framställs så kan man ladda hem och installera OCAD Viewer.

ocad_viewer.PNG

Viewern kan visa projektfiler och göra en del enkla justeringar och val av bana och beskrivningar.

Har man skapat kontroller, olika banor med kontrollbeskrivningar etc så kan man från viewern skriva ut dessa ganska smidigt.

Du kan däremot inte redigera själva kartan, eller lägga till nya eller redigera befintliga kontroller och bansträckningar.

Som jag ser det så är OCAD med sina förberedda symbolbibliotek väldigt väl anpassat för exempelvis orientering, så om inte kostnad är ett problem så ser jag inga motiv till att man skulle byta. Viewern gör det dessutom möjligt att utan extra kostnader öppna och skriva ut befintliga kartor vid behov.

Något som kanske talar emot OCAD är interoperabilitet. Det är ganska enkelt att importera shapefiler till OCAD, men att få ut shape från OCAD verkar vara svårare (endast med PRO licens). När man därför uppdaterar terrängen direkt i OCAD så är man i princip fast där. Kan man i stället bygga sina grunddata i exempelvis QGIS, och importera förändringar eller uppdateringar till OCAD för att symbolsätta och göra kartor så tror jag att man blir lite mera flexibel i hur man kan använda sina data. Vem vet kommunen kanske är villig att betala för uppdaterade data över olika områden.

Vad kostar OCAD då? Det finns som sagt olika licensnivåer, men om vi håller oss till orientering så finns en dedikerad licens för just detta som är lite billigare. Köper man direkt från leverantören så betalar man då 580 CHF plus moms, vilket motsvarar ca 5’000 kronor (+ moms). Pro versionen är fyra gånger så dyr.

Skall man inte göra själva kartan utan bara sätta banorna så finns det ett alternativ till för endast 58 CHF (ca 500 kr). Detta kräver dock att du redan har OCAD-filer du kan öppna då det inte går att importera GIS data med ”OCAD Course Setter”.

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar