Publicerad den Lämna en kommentar

GeoNode ”FTW”

För ett litet tag sedan så hade jag en artikel med uppdateringar av Boundless OpenGeo Suite, där jag gav ganska mycket beröm till samlingen servertjänster som ger tillgång till massor av GIS-funktionalitet för såväl desktopanvändare som webbtjänster. Jag avslutade med att nämna att OpenGeo Suite kombinerat med GeoNode kan vara den optimala Open Source lösningen för allt Server GEO.

Nu när det snart är dags för en ny GeoNode version (kanske redan släppts när du läser detta) så tänkte jag testa en GeoNode installation på samma sätt som OpenGeo Suite tidigare. Mot slutet så blir det en sammanfattning och ett utlåtande, som sannolikt är positivt även i det här fallet.

Installationen är som vanligt superenkel, men lite känsligare än för OpenGeo Suite. Här krävs det Ubuntu Server 14.04 helst i Engelsk version för att det skall fungera. (Det går att installera på Windows men då får man läsa om det på http://geonode.org)

sudo add-apt-repository ppa:geonode/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install geonode

Sedan skall servern konfigureras, vilket är lika enkelt:

sudo geonode-updateip 127.0.0.1
geonode createsuperuser

Byt ut ip-adressen ovan mot din egen servers. Sedan är det bara att peka en webbläsare på den angivna IP adressen.

welcome

Logga in med den superanvändare som skapades (uppe till höger) och sedan kan man använda användarmenyn (klicka på ditt användarnamn) för att exempelvis administrera sidan via ett gränssnitt:

admin

Inställningarna är många och jag tänker inte försöka att sammanfatta dem här, men det är här du kan skapa dina användare på portalen så att de snabbt kan komma igång och ladda upp och skapa lager och kartor.

ladda

Är man behörig så kan man enkelt ladda upp filer direkt till servern via gränssnittet, där man även kan sätta relevanta metadata, inklusive behörighet för vilka användare eller grupper som skall kunna se och använda lagret.

kartan

Om man kan använda ett lager så kan man symbolsätta och skapa en karta direkt i webbgränssnittet. Denna karta kan man antingen använda GeoExplorer för att skapa en inbäddningsbar länk till, eller publicera som WMS.

Kartor och lager är sedan sökbara baserade på geografisk utsträckning eller de metadata som man anger när man skapar dessa lager och kartor.

Förutom lager och kartor så kan man ladda upp dokument. Detta är speciellt användbart när man vill hantera exempelvis publikationer och presentationer i en och samma portal. Nice!

Naturligtvis så kommer man åt GeoServer via ett webbgränssnitt också, och med rätt inställningar så kan PostGIS databasen skötas via PgAdminIII och QGIS. Med detta menar jag att redigera postgresql.conf och pg_hba.conf (läs mer här).

När vi ändå är inne på QGIS så fungerar naturligtvis Boundless Plugin för GeoServer Explorer mot servern också.

geoserverexplorer.PNG

Sammanfattning

Puh! Det här blir inte lätt. När jag skriver detta har jag inte hur mycket tid som helst att utforska, testa och experimentera så något entydigt betyg vågar jag inte ge, men baserat på ett första intryck så blir det fem av fem!

Allt som man får via OpenGeo Suite (mer eller mindre) levereras även av GeoNode.

Här finns GeoServer, GeoExplorer, GeoWebCache, PostgreSQL och PostGIS samt ett väldigt trevligt användargränssnitt. Det går att hantera användare och rättigheter på ett smidigt sätt samt låta dessa hantera egna och delade lager och dokument samt publicera kartor för portal och inbäddat på webben.

Är man inte nöjd med gränssnittet så går det att anpassa i oändlighet men då får man läsa på lite, även om mindre förändringar enkelt kan göras med stilförändringar.

Några betänkligheter då? Jodå, när jag provar så får jag inte alla kopplingar mot QGIS att fungera, men det tror jag hänger ihop med att jag inte satt upp PostGIS för direkt access på rätt sätt. Sedan så är det lite oklart vilka filtyper och lager som kan laddas upp via gränssnittet, även om shapefilen jag provade fungerade utan minsta problem. Sedan finns det några små egenheter, men många av dessa kan säkert komma att fixas i tid för nästa release. Då kommer även GeoServer att uppdateras till 2.8 med exempelvis support för PostGIS kurvor.

Det här är bra! Riktigt bra. Har man inte en geoserver i sin arbetsmiljö så är det här åtminstone en utmärkt början för att lära sig mera och kanske bilda sig en uppfattning om vilka krav man har i organisationen, och det utan att ha betalat en enda krona i licensavgifter.

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar