Publicerad den Lämna en kommentar

Ny teknik gör även maskinens redskap smarta

Publicerad den: 2017.9.18

Ny teknik gör även maskinens redskap smarta

Spaning: Även skopor kan nu få sin alldeles egna internetuppkoppling. Med en liten dosa på skopan, en enhet i hytten och en app i telefonen har du full koll på alla redskap.

I våras lanserade styrsystemstillverkaren SVAB sin nya konfigurerbara styrsystemsplattform Quantum. Plattformen når marknaden under hösten 2017 och fungerar som en samlande enhet för företagets olika styrsystem och produkter. Plattformen är även anpassad för att kunna installeras på maskiner oberoende av märke och med tiltrotatorer från samtliga tillverkare.

– Vi har mötts av ett mycket stort intresse från våra kunder, berättar företagets vd Fredrik Eriksson.

– Framför allt har kunderna uppmärksammat vårt nya redskapsigenkänningssystem, Tool Recognition.

Den nya plattformen Quantum kombinerar flera funktioner från företagets existerande styrsystem MACS och GP controller med helt nya funktioner.

– De viktigaste nyheterna är Tool Recognition samt att vi får möjlighet till felsökning och support på distans med den nya plattformen. Tool Recognition kan installeras på alla maskiner oavsett fabrikat av tiltrotator och styrsystem.

Det nya systemet består av en kommunikationsenhet, av företaget kallat en hub, som placeras i grävmaskinen. Hubben kommunicerar med grävmaskinen via canbus och förses med ström från maskinens elsystem.

Med hjälp av en app i förarens/maskinägarens telefon förmedlas informationen i systemet vidare ut till internet.

För att systemet ska kunna kommunicera med varje enskilt redskap placeras en liten puck på redskapet. Puckarna drivs med batterier vilka beräknas ha en livslängd på fem år.

Pucken överför information trådlöst till hubben som bland annat berättar för det externa maskinstyrningssystemet vilket redskap som är anslutet. Systemet känner därigenom igen redskapet och samtliga inställningar anpassas automatiskt.

– Nu finns inte längre någon risk att man sitter och gräver i flera timmar med fel mått inställda, konstaterar Fredrik Eriksson och tillägger att varje redskapsbyte nu inte bara blir säkrare utan också går snabbare.

Eftersom informationen om redskapet även innehåller dess position är nu dagarna förbi när en skopa kunde ställas av och sedan vara svår att hitta. Senast anslutna position finns lagrad i systemet och det är bara att plocka upp appen och spåra redskapet.

– Jag träffade nyligen en kund på en mässa som blev lyrisk när han fick lära sig om spårningsfunktionen. Han hade dagen innan kört runt i två timmar och letat efter en avställd skopa. Ännu fungerar dock spårningsfunktionen enbart för att bestämma den plats där redskapet senast var i användning, det går alltså inte att använda den för att söka stulna redskap i dagsläget.

Redskapsigenkänningssystemets kommunikationsenhet är gemensam för hela den nya plattformen Quantum. När hubben väl är på plats i maskinen och appen nedladdad i telefonen är systemet redo för ytterligare funktioner.

– För att skapa mervärde kring de övriga funktionaliteterna i Quantum har vi valt att sätta ett bra pris på Tool Recognition. En hub med tre redskapspuckar kostar därför bara 3 000 kronor. Ytterligare puckar kostar cirka 500 kronor, berättar Fredrik Eriksson och menar därmed att Tool Recognition blir ett bra insteg in i den nya Quantumplattformen.

All information i Quantumplattformen lagras via mobiltelefonappen i ett moln på internet. Därmed blir informationen tillgänglig även för SVAB och företagets återförsäljare som får en möjlighet att utföra felsökning och hjälpa till med att göra inställningar på distans. Information om hur mycket de olika redskapen har använts och när det är dags för service registreras också i molnet.

I mobiltelefonappen finns även maskinspecifika installationsguider som hjälper installatörer och servicetekniker med installationen. Under hösten tillkommer även ett system som verifierar installationen och skickar dokumentation via epost till installatören för användning i CE-dokumentation.

Övriga funktioner som kan läggas till Quantumplattformen är välkända för SVAB:s kunder. Det handlar om joystickstyrning av tiltrotator, styrning av grävbroms, styrning av hjul och band samt styrning av schaktblad. Dessa funktioner går att köpa till som funktioner i Quantumplattformen och kommer även de att använda samma maskinmonterade hub och mobiltelefonapp som Tool Recognitionsystemet.

– Tidigare har till exempel grävbromsen styrts via vårt fristående system, MACS RT. Nu integreras funktionerna i Quantumplattformen och det innebär att även dessa funktioner blir tillgängliga för support och felsökning på distans.

I och med lanseringen av den nya plattformen tar SVAB även ett steg för att underlätta integration med maskintillverkarnas styrsystem. Företaget ser ett ökat behov av att kunna samköra information och funktionalitet genom maskintillverkarnas egen display.

Framtiden i grävmaskinen blir alltså allt mer automatiserad och begrepp som artificiell intelligens och internet of things kommer allt närmare grävmaskinistens vardag.

Fortfarande dras dock våra maskiner med ett något föråldrat manöversystem. Den förhärskande tekniken är fortfarande att arbeta med servohydraulik. En övergång till elektrohydraulik ligger dock inte allt för långt fram i tiden tror Fredrik Eriksson.

– Vår ambition är att styra även själva grundfunktionerna i maskinen. SVAB arbetar med att ta fram en elektrisk joysticksbas som kommer att bli en del av våra joystickserbjudanden framöver.

– Inom tio år kommer nog dessutom de flesta maskintillverkare att ha gått över till elektro­hydraulik.

Content retrieved from: https://maskinentreprenoren.se/ny-teknik-gor-aven-maskinens-redskap-smarta/.

Lämna ett svar