Publicerad den Lämna en kommentar

Kraften med Open Source

Har du hört talas om Gutenberg? I det här fallet menar jag den nya editorn för WordPress 5. Det verkar som att INGEN webbutvecklare som använder WordPress som plattform gillar Gutenberg… Men företaget bakom WordPress har ändå drivit igenom denna editor i den nya versionen av WordPress.

Så företaget bakom WordPress.org har antagligen sneglat på Wix med flera hosting leverantörer och dragit slutsatsen att de måste ändra på plattformen för att kunna konkurrera med dessa om användarna, men man verkar ha glömt alla tredjepartsutvecklare som inte gillar den nya editorn.

Källkoden för WordPress är GPLv2 (eller senare)…

Så gissa vad. Någon har skapat en ”fork” och nu finns ClassicPress.net på nätet.

Skärmklipp från 2018-12-07 15:16:00.png

Hur livskraftigt detta kommer att vara på längre sikt vet jag inte, men liknande saker har hänt tidigare när det varit synpunkter på den riktning ett open source projekt tagit.

När exempelvis skrivbordsmiljön Gnome gick till version 3 med stora förändringar så skapades flera ”forks” på Gnome 2. Det var exempelvis såhär skrivbordsmiljön Mate startade.

Hur ClassicPress kommer att utvecklas är som sagt för tidigt att säga, men med tanke på att det är så otroligt många som har invändningar mot Gutenberg så skulle jag bli förvånad om inte den här, eller någon annan fork kommer att leva vidare under lång tid framöver.

Är du webbutvecklare som använder WordPress för att skapa webbsidor så är du säkert redan medveten om ”problemet”, om inte så kanske du skall kika lite närmare på ClassicPress.

Den här bloggen skrivs med WordPress.com men det är inte jag som administrerar sidan. Det har under en längre tid tjatats om att en ”ny bättre editor” är på väg. Vi får väl se hur detta kommer att påverka mitt arbete med bloggen. Förhoppningsvis så kommer det inte att betyda någonting, annars får vi väl se vad som händer…

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar