Publicerad den Lämna en kommentar

Hur strukturerad är din stad

Via Twitter hittade jag en intressant artikel där Geoff Boeing skapade diagram över städers vägars orientering mot norr (länk).

Skärmklipp från 2018-07-13 11:16:53.png

Väldigt häftigt, och till del en indikation på exempelvis när staden grundades. I detta inlägg testar jag om det går att återskapa dessa diagram, eller liknande, i QGIS.

Geoff använder sig av kombinationer av Python och OSMnx. OSMnx är ett pythonbibliotek för att ladda ner, bearbeta och visualisera OSM data. Detta får jag titta närmare på en annan gång. Nu kastar jag mig direkt över QGIS.

Steg ett blir att isolera vägnätet för den stad man är intresserad av. Det spelar ingen roll vilka data du använder, så länge det är linjegeometrier.

Skärmklipp från 2018-07-13 11:36:10.png

Jag testar med Eksjö och väljer vägar från open street map, men väljer bort cykel- och gångvägar. Hur du definierar vägnätets utsträckning är upp till dig. Jag gör ett godtyckligt urval baserat på sammanhängande bebyggelse.

Nästa steg varierar på vilken metod du väljer. Du kan ”explodera” linjerna i enskilda segment och beräkna riktning och längd för dessa och få fram statistik på det sättet, eller använda ett plugin.

Skärmbild från 2018-07-13 12-02-54

Med ”Line direction histogram” är det bara att peka på linjelagret och göra lite inställningar och köra…

Skärmbild från 2018-07-13 12-15-48

Det går att välja lite alternativa presentationsmetoder, beroende på vad man är ute efter. Jag väljer exempelvis att låta sektorernas area representera förekomsten av vägar i en specifik riktning och inte längden från centrum. Detta gör ”korta” segment lite längre och diagrammet lite ”rundare”.

Det går även att få ett medel för riktningen markerad, vilket inte nödvändigtvis behöver sammanfalla med den riktning som är längst.

Det går att exportera resultatet som pdf och svg (eller urklipp). Då kan man bearbeta resultatet vidare i exempelvis Inkscape om man skulle vilja det.

Skärmklipp från 2018-07-13 12:28:43.png

Om man vill kan man sedan jämföra olika städer på samma sätt som i artikeln jag hänvisade till tidigare.

Om man använder detta plugin behöver man inte ens klippa ut de data som behövs, gör bara ett grundurval om vilka vägtyper som skall ingå och sedan är det bara att markera de vägar som skall användas och köra pluginprogrammet. Du behöver inte ens stänga panelen mellan städerna, bara markera, kör med samma inställningar för varje stad, exportera till SVG och börja om.

städer.png

Efter att ha testat ett antal städer så är det inte utan att man blir lite fundersam kring metoden som ligger bakom. Varför är vägorienteringen i alla städer öst-västlig?

Visst är det skillnad mellan städerna, men jag trodde nog att det borde vara en större skillnad, och framför allt olika orientering i snitt.

Nu kan det ju vara så att ju jämnare distribution det är, desto vanligare är det ju att ett medel hamnar runt 90 grader… Medel av 0 och 180 är ju trots allt just 90.

Jag har inte tid att sätta mig in i orsakerna, men det kanske finns någon GIS-studerande där ute som är intresserad av ett ämne för en uppsats?

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar