Publicerad den Lämna en kommentar

Flyga med drönare kan bli vardag för skogsägare

Drönare TT

Foto: Junge, Heiko

Att se en drönare flyga runt kring trädtopparna när du är ute i skogen kommer bli allt vanligare.

I dag används runt 1000 drönare inom skogsbruket, något som Anton Holmström som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen, tror kommer öka explosionsartat inom några år.

– Vi kanske har 30 000 drönare inom den gröna sektorn fram till 2020. Då kanske det blir lika vanligt att höra en drönare i skogen som en röjsåg, säger han.

Underlättar med drönare
Att använda kameror inom skogsbruket och fotografera skogsmark från till exempel helikopter är inget nytt, men att använda drönare är något som kommer bli ett verktyg i många skogsbrukares vardag framöver.

– Man kan ta bättre och snabbare beslut från luften. Till exempel att hitta platser där man har missat att plantera, eller där man inte har röjt, säger Anton Holmström.

Regeringen ser över reglerna
I dag behövs ett tillstånd för att använda drönare eftersom det omfattas av kameraövervakningslagen, men det kan förändras.

Regeringen tittar nu på ett förslag, där kameraövervakningslagen inte ska gälla för drönare utan att, personuppgiftslagen i stället ska tillämpas. Då krävs inte längre något tillstånd.

Vardag med drönare framöver
Om fem år kommer ingen att höja på ögonbrynen om man ser en drönare i skogen, tror Anton Holmström.

– För en vanlig person som går i skogen kommer man nog uppmärksamma drönare lika mycket som man uppmärksammar en övervakningskamera som hänger inne i städer. Det är ingen som tänker på de kamerorna i dag, säger han.

Ellinor Rostedt
ellinor.rostedt@sverigesradio.se

 

Content retrieved from: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6686827.

Lämna ett svar