Publicerad den Lämna en kommentar

Feature Freeze för QGIS 3.3 (3.4)

Sedan förra veckan är QGIS i ”fryst läge” inför nästa release. Nästa release är dessutom lite extra intressant då version 3.4 av QGIS kommer att bli nästa LTR, någon gång i Februari nästa år.

Redan nu går det dock att testa masterversionen, eller version 3.3. Nya funktioner kommer inte att läggas till längre, utan fokus ligger på att fixa buggar och eventuella problem med de funktioner som redan lagts till.

Det kan finnas funktioner i programmet som inte fungerar som det är tänkt ännu men det arbetas på det.

Skärmbild från 2018-09-16 07-45-36.png

En nyhet är möjligheten att lägga till 3D vyer i layouter. Dessa är inte interaktiva på samma sätt som vanliga kartor, men kan uppdateras avseende innehåll och kameraposition från de 3D fönster som används. Här syns även ett översättningsproblem. ”Heading” har översatts med ”Rubrik”, när det i det här läget borde varit ”Riktning”.

Skärmbild från 2018-09-16 09-24-23

Det finns en hel del nytt och spännande redan i Master, medan annat som presenterats ganska nyligen inte riktigt är klart ännu. Vi får väl se om ”in place processing” eller ”openCL stöd” kommer med i 3.4. Det verkar som att det kommer att bli enklare att lägga till rasterdata till GeoPackage i alla fall, även om det inte slagit igenom i Master när jag skriver detta. Det var ju trots allt en ”Freaking Last Minute Pre Freeze Merge Candidate!”.

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar