Publicerad den Lämna en kommentar

En slumpvis karta inspirerar

I detta inlägg bildgooglar jag en karta som jag fastnar för och som kan inspirera mig till att skapa en egen karta i en cool stil.

Det är inte svårare än att skriva in ”cool map” i sökfältet, välja bilder och börja söka efter något som fångar intresse.

Skärmbild från 2018-10-14 15-37-07.png

Jag fastnar för en intressant karta över London med byggnader i profil, där kartan uppenbart är handgjord på ett eller annat sätt. Färger och stil kan dock inspirera till en egen stadskarta.

Kartan kommer från en sida med flera kartor över delar av London i olika stil (länk).

Man skulle kunna tänka sig att använda QGIS 2.5D rendering för byggnader, men denna ger exempelvis inte möjlighet att dela upp byggnader i kategorier så att dessa kan ges lite olika färg.

Skärmklipp från 2018-10-14 15:49:43.png

I alla fall inte direkt. Det går att skapa en grund med 2.5D och sedan växla till exempelvis kategoriserad stil och fortsätta där.

Skärmklipp från 2018-10-14 16:16:45.png

Jag tror att effekten av detta kan bli ganska häftig i en del sammanhang. Jag är inte säker på att jag kommer att använda 2.5D i slutändan, men det är helt klart en kandidat.

Skärmbild från 2018-10-14 16-07-27.png

Jag använder den inbyggda funktionen med ColorBrewer för att skapa en färggradient med färger som påminner om det som finns i bilden. Man skulle ju kunna hämta exakta färger från bilden också, men så noga tycker jag inte att det är.

Det stora problemet är att jag bara vill att etiketter för vägarna skall ritas ut där de inte hamnar över byggnaderna. Det hade varit trevligt att kunna rendera texterna först och byggnaderna över, men det känner jag inte till något GIS som kan göra.

Skärmklipp från 2018-10-14 16:38:11.png

Funktionen att göra lager ”blockerande” för etiketter verkar ha mycket begränsad effekt. Jag har ingen aning om hur det är tänkt att denna funktion skall fungera, men som jag tycker det borde fungera, det gör det inte.

Skärmklipp från 2018-10-14 16:42:29.png

Inte heller funktionen att ”Hindra etiketter att täcka objekt” fungerar på det här sättet, oavsett vad jag ställer in i övrigt.

Nej, det blir till att ta till andra lösningar.

Jag skapar de etiketter för vägarna som jag vill ha med, i en storlek som passar den slutprodukt jag föreställer mig.

Skärmklipp från 2018-10-14 16:46:55.png

Sedan exporterar jag helt enkelt kartbilden i ganska höga dpi där jag även sparar en ”världsfil”. Bilden kan jag sedan lägga till i projektet som ett rasterlager.

Skärmklipp från 2018-10-14 16:57:41.png

Nu får man laborera lite med typsnitten så att storlekar och placering blir bra innan man exporterar, men här dyker ett annat problem med 2.5D renderaren upp.

Många byggnader verkar sakna fasader, och en del byggnader ritas ut under andra. Det första är jag inte säker på vad det beror på, men det andra beror på att renderingsordningen är styrd så att de objekt som är längst bort ritas ut först. Ett ”U” format objekt, som har någon del närmare kameran än andra kan komma att ritas ut över somliga byggnader. Detta kan åtgärdas genom att ”klippa upp” komplexa polygoner i mindre delar.

På det stora hela så skulle jag tro att jag kan jobba med denna stil och ändå få till något som ser ok ut, men då får man inte gå in och detaljgranska resultatet.

Skärmklipp från 2018-10-14 17:23:39.png

Men jag tror jag skall testa lite vanlig 2D också.

Lite samma stil, men ”plattare”. Här kommer jag däremot att få bättre plats med lite punktsymboler om jag vill det framöver. Dessutom fungerar etiketter för vägarna bättre utan att behöva göra om dessa till rasterlager.

Skärmklipp från 2018-10-14 17:59:37.png

Nu är det ”bara” byggnader och några klasser från markytelagret med, förutom en enkel visualisering av vägarna. Lite skräddarsydda SVG symboler på detta och kanske en textur, så kan det här bli riktigt bra.

Jag tror detta är ett bra sätt att träna sig i att tänka lite utanför boxen med QGIS. Välj, eller låt någon annan välja åt dig, en karta som du kan låta dig inspireras till att göra något liknande, eller helt annat. Det viktiga är inte att det blir en likadan karta. Det viktiga är att du tränar på att skapa, inte att kopiera. Ju mer förutsättningslöst det kan vara desto bättre, men med lite inspiration så blir det enklare att komma igång. Man kan även tvinga sig till att försöka hitta alternativa metoder när det man först tänkt sig visar sig vara svårt eller inte riktigt passa. Kartan du skapar kanske bara blir en halvfärdig produkt som inte används till något, men dina erfarenheter tar du med dig och rätt vad det är så kommer du att få nytta av dem i ett framtida projekt.

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar