Publicerad den Lämna en kommentar

Layout tricks

Vill du ”sträcka ut” kartan längre än normalt när du skapar en layout? Då tänkte jag visa ett sätt att göra det på i detta inlägg.

Det normala när man gör en kartlayout är att man har någon form av marginalinformation med koordinater av olika typ närmast kartan.

Skärmbild_2018-04-30_10-42-34.png

Det skulle kunna vara användbart att använda mer av pappret för kartinformation, speciellt om det är kartblad där man vill se vad som kommer närmast utanför kartan innan man vänder blad.

Detta är inte alls speciellt svårt att åstadkomma med QGIS.

Steg ett är att skapa ytterligare en kartram, med samma tema och skala som grundkartan, fast helt utan koordinatnät och andra dekorationer.

Skärmbild_2018-04-30_10-46-50.png

Den nya ramen sträcker man ut så långt man vill att den skall sträckas ut, eventuellt med en ram som dekoration. Jag brukar nöja mig med kartans omedelbara närhet, men det går att utnyttja hela pappret om man vill det.

Skärmbild_2018-04-30_10-49-03.png

Den nya kartan (karta 2) använder man sedan som en ”Översiktskarta”. I egenskaperna för kartan lägger man till en översikt och anger den första kartan som ”Kartram”. Sedan skall man även välja ”Centrera över översiktsram”, för att kartan automatiskt skall följa den första kartan. Så länge man har angett samma skala i båda kartorna, så kommer detta att ge den effekt som bilden tidigare visar. Det är inte 100% perfekt, men tillräckligt bra.

Skärmbild_2018-04-30_10-57-49.png

En del i problemet här är att bakgrundskartan måste vara exakt centrerad runt huvudkartan, annars får man använda en lite krångligare metod.

Skärmbild_2018-04-30_11-46-09.png

Vill man exempelvis sträcka ut bakgrunden över hela sidan där kartan inte är centrerad, som i bilden ovan, så får man börja med att göra det centrerat och kontrollera utsträckningen för både förgrunds- och bakgrundskartan. Bakgrunden har en nedre vänster koordinat som är mindre än förgrunden i både X och Y. Steg ett är att ta reda på hur mycket mindre.

Bakgrund:
x min: 493597.430
y min: 6389272.101 Förgrund:
x min: 494032.380
y min: 6389604.236 skillnad:
x min diff: -434.95
y min diff: -332.135

Sedan använder man uttryck för att anpassa utsträckningen för bakgrundskartan baserat på förgrundskartans utsträckning och denna skillnad.

Skärmbild_2018-04-30_12-01-00.png

Det kan vara lite trickigt att få det att fungera perfekt, och jag vet inte riktigt vad det beror på. Allt i layouten fungerar inte alltid som jag förväntar, speciellt inte när man skapar väldigt avancerade och omfattande layouter med många komponenter. Det verkar inte som att alla skapade uttryck körs när man gör en förändring i layouten. När exempelvis huvudkartan panoreras, så uppdateras inte bakgrundskartans placering direkt, utan man får växla fokus till ett annat kartelement först. Jag har även stött på liknande problem när jag skapar anpassade koordinatsiffror, som är baserade på funktioner och uttryck. Dessa uppdateras inte när jag öppnar en sparad layout, utan jag måste först gå in i inställningarna för koordinatsiffrorna och spara om dessa för att de skall skrivas ut.

Vill man inte krångla med uttryck, så går det ju att göra panoreringar och justeringar manuellt. Om man vill kunna skapa kartan ofta, med olika utsträckning, så blir det mycket manuellt arbete, vilket tar tid och det är lätt att något blir lite fel. Därför föredrar jag att lägga lite mera tid på mallar som sköter allt automatiskt.

Man kan sannolikt uppnå samma effekt med ett anpassat pythonskript, men ju krångligare man gör det, desto sämre fungerar det verkar det som. QGIS 3 är i sin linda fortfarande, och det är kanske inte så många som gör lika komplexa layouter som jag, men det är fortfarande problematiskt att få alla funktioner att fungera som jag skulle önska. Vi får väl se om det blir bättre framöver. Om jag hinner skall jag försöka identifiera mera exakt vad jag tycker problemet är så jag kan rapportera det som buggar.

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar