Publicerad den Lämna en kommentar

Jag måste testa

Jag spelar inte mycket på PC, eller alls för den delen. Men när Valve släpper ”Proton” för Steam så måste jag testa. Det är ju dessutom fredag!

Proton är helt enkelt ett kompatibilitetsläge för Windowsspel på Steam, så att dessa går att köra direkt på Linux!!! Om allt fungerar så kommer detta i ett slag att göra många tusen ytterligare spel tillgängliga på Linux.

Det är många som säger att de inte kan byta till Linux av olika skäl. Ett av dessa är att deras spel inte finns till Linux. För de spel som finns på Steam, så kan detta hinder nu helt blåst bort!

Jag är som sagt inte en storspelare, men jag kommer ihåg när jag spelade Sim City när jag var yngre, så det passar jag på att köpa via Steam för att prova.

Proton aktiveras genom inställningarna i Steam där man först går med i betatestningsprogrammet (Proton finns för närvarande bara som beta), och sedan aktiverar man Proton under SteamPlay.

Detta gör att alla spel kan installeras, men det är inte 100% säkert att det fungerar lika bra som på Windows.

Skärmklipp från 2018-08-29 18:01:15.png

Installationen förflyter helt utan problem, och det är ingenting som antyder att detta spel egentligen inte är för Linux (endast Windows och MacOS).

När spelet är installerat är det bara att starta precis som vanligt. Det enda som dyker upp är en ruta som talar om att man startar med ”Steam Play”.

Skärmbild från 2018-08-29 18-03-55.png

Sedan är man igång! Inte direkt 4K upplösning i det här gamla spelet, men det fungerar! Utan problem i Linux!

Skärmbild från 2018-08-29 18-14-09.jpg

Jag hade tänkt att även ladda hem och prova ett nytt spel. Det jag hittade som var ”free to play” som jag valde att installera heter ”Runes of Magic” och finns enbart till Windows. Nytt och nytt är relativt, då spelet släpptes 2009, men först nu släppts till Steam. Men dra åt… nästan 12 Gb att ladda hem???

Nåja, det går utmärkt att installera och spela det här med. Men kan jag inte hitta något… mer modernt, som inte kostar skjortan? Det är ju trots allt bara ett test. Det behöver dessutom vara ett spel för bara Windows! De flesta Free to play finns även för Linux…

Det får bli ”Climb”. Ingen aning om vad det är, men det verkar som att det är ett plattformsspel där man spelar mot andra och den som träffar lavan sist vinner?

Skärmbild från 2018-08-29 20-12-04

Inga problem här heller!

Om man vill vara säker på att en titel fungerar med Linux så finns det ett antal som är ”officiellt” supportade av Valve. Det finns även en lista där användare själva testar och rapporterar vilka som fungerar.

Så… De som inte kan byta till Linux på grund av spel, åtminstone via Steam, har ingen ursäkt längre.

Vad kommer härnäst? Microsoft och Adobe på Linux?

Själv har jag faktiskt provat att installera en del Esri mjukvara på Linux via Wine, med blandat resultat. Det mesta fungerar, men man får prova en hel del i inställningarna. Även med Proton så finns Wine i bakgrunden, men Valve har gjort alla inställningarna åt dig för titlarna. Dessutom finns det översättningar från exempelvis DirectX till Vulkan, vilket gör att alla titlar som kräver DirectX i teorin borde fungera även på Linux. Teori och praktik är däremot en relativ fråga. Glöm inte heller att Proton är en beta i Steam.

Nej, nu skall jag testa ”Cuisine Royale” på Steam via Proton…

Skärmklipp från 2018-08-29 20:26:52.png

(EDIT: Cuisine Royale fungerade inte! Det finns ett ”anti fusk läge” i spelet som inte stöds av Proton. Det är samma sak med andra typer av ”skydd” som exempelvis DRM.)

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar