Publicerad den Lämna en kommentar

Arkeologi från tv-soffan

I helgen satt jag och tittade på Vetenskapens Värld på SVT. Det handlade om Mesopotamien i det som nu kallas Kurdistan, det vill säga delar av Syrien, Turkiet, Irak och Iran (typ).

När man pratar om städer, områden, floder med mera så var det väldigt intressant att försöka följa med på en karta i QGIS, med stöd av flygfoton från Bing, Google och Esri. I grunden så räckte det dock med data från Natural Earth för att få en uppfattning av var man befann sig.

Skärmklipp från 2018-05-12 15:36:02

Sedan började man prata om ”teller” (tror jag det kallades) som tydligen är väldigt gamla bosättningar som under mycket lång tid byggts på och utvecklats vilket fått dem att bilda höga kullar. En av de största av dessa finns i Erbil i norra Irak, vilken fortfarande är bebodd.

Genom att ladda hem höjddata för regionen från Jaxa, så blev detta väldigt tydligt och en indikation vad man kan börja leta efter.

Skärmklipp från 2018-05-12 16:02:34.png

Centrala Erbil med en stor ”teller” på ca 500 meter i diameter och 20 meter hög.

Med rätt typ av stilsättning så framträder upphöjningen i Erbil väldigt tydligt. Nu är denna ganska stor och höjddata inte speciellt högupplöst, så det kan vara lite svårt att identifiera mycket mindre höjder av den här typen, men jag gör ett försök.

Efter några sekunders panorerande och lätt zoomande i kartan så stannar jag vid nedanstående område.

Skärmklipp från 2018-05-12 16:08:58

Efter ytterligare några sekunder en som är ännu tydligare…

Skärmklipp från 2018-05-12 16:12:59

Sedan ännu en, och ännu en… Det var inte alls svårt att hitta kandidater som skulle kunna vara så kallade ”teller”. Satellitbilderna kunde sedan ge en indikation på om det verkligen kunde vara en gammal bosättning. Här tar jag bara den senaste bilden som exempel.

Skärmklipp från 2018-05-12 16:19:42.png

Nog skulle det här kunna vara en teller, men det får andra mer kvalificerade bedöma.

”Kullen” på bilden (från Bing) är 150 meter lång och 80 meter bred. Höjden är ungefär 20 meter jämfört med den omgivande terrängen, vilket är en rejäl kulle och i mitt tycke knappast naturlig.

Jag tar ett exempel till och stärkt av framgångarna så börjar jag panorera och zooma runt lite till. Och sekunder senare hittar jag denna strax sydväst om Erbil.

Skärmklipp från 2018-05-12 16:26:21.png

Zooma in och växla till Bing. Sedan framträder ännu en höjd som inte bara verkar konstgjord, utan dessutom fortfarande bebyggd.

Skärmklipp från 2018-05-12 16:28:45.png

Den här ”kullen” är lite mer komplex i formen men generellt är hela ”komplexet” runt 350 x 180 meter med en höjd på upp till ca 20 meter.

Det verkar mycket riktigt vara otroligt vanligt med denna typ av höjder i området. Efter bara några sekunder till så hittar jag ännu en.

Skärmklipp från 2018-05-12 16:33:17

Den här är till synes uppenbart en gammal bosättning, med murar och vägar etc. Den består dessutom av flera nivåer och är högre än de jag sett tidigare. Den lägre platån är ungefär 900 meter bred, medan den ”lilla” höjden i norra delen av platån är ca 300 meter där den är som bredast.

Tyvärr tror jag inte att de mest uppenbara strukturerna är så hemskt gamla. Det är sannolikt skyttevärn och ett antal gropar ser misstänkt ut som krevadgropar från bomber. Många av dessa gropar är knappt 20 meter i diameter, vilket kräver en ganska rejäl bomb för att åstadkomma. Sannolikt på mellan 250 och 500 kg, vilket skulle kunna vara något som påminner om en amerikansk GBU-48 (1’000 lb eller 454 kg). Inte helt osannolikt med tanke på att området varit IS kontrollerat. Om det sedan är en amerikansk bomb, irakisk eller från ytterligare någon annan nation spelar mindre roll. Det är ändå tragiskt när kulturell historia riskerar att gå förlorad på det ena eller andra sättet. IS har ju heller inte varit kända för att vilja bevara historiska byggnader och föremål.

Oavsett regionalpolitik så kan man uppenbart använda sig av GIS för att göra preliminära arkeologiska bedömningar. Sedan är den här regionen betydligt mera tacksam än exempelvis Sverige då det i princip saknas vegetation. Men med mera högupplösta höjddata så skulle man säkerligen kunna göra motsvarande även här. Man får möjligen leta efter lite andra saker, men principen kan säkert tillämpas.

Nyhet från Geosupportsystem , orginal inlägg

Lämna ett svar