YH MÄTNINGSTEKNIKER kramfors

Forum Forum Utbildning Yrkeshögskola YH YH MÄTNINGSTEKNIKER kramfors

Etiketter: 

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #309
   Worf
   Deltagare

   MÄTNINGSTEKNIKER

   ”Utan mätningstekniker stannar Sverige”
   Som Mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang. Inmätning, utsättning, terrängmodeller vid byggnation av broar, vägar och andra mark- och anläggningsjobb, vid husutsättning och annan byggverksamhet, vid nyupprättning- och uppdatering av stomnät, kartor, fastigheter, VA-nät m.m.

   Mätningsteknikens roll idag betydligt viktigare än några decennier tillbaka. Mätningsteknikern ska finnas på plats före-under och efter t.ex en byggproduktion och med kortare produktionstider ökar också ansvaret att göra inmätningar och utsättningar rätt och snabbt.

   Mätningsteknikern använder avancerade dataprogram och tekniska instrument såsom totalstation och GPS och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Ett intresse för teknik och kunskaper i matematik och datoranvändning är en bra bakgrund för dig som söker utbildningen. Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik.

   Mätningstekniker är en eftergymnasial utbildning, som är gratis* och studiemedelsberättigad. Efter genomförd utbildning får du en Kvalificerad yrkesexamen.

   Utbildningens innehåll
   Utbildningen innehåller bland annat kurser inom geodetisk mätningsteknik, mark- och anläggningsteknik samt yrkesdata och matematik. I kurserna använder man moderna mätinstrument som totalstationer och GPS-stationer för att samla in mätdata och bearbetar sedan informationen i datorer med tillhörande beräknings och grafiska program. I kursen Samhälls- och fastighetsteknik lär man sig översiktligt om rättsväsendets uppbyggnad och funktion utifrån samhällsplaneringsprocessen och i kursen GIS/Kartteknik får man lära sig om kartors uppbyggnad och utveckling samt olika typer av datafångstmetoder.

   Under de två åren blandas teoretisk utbildning med fältövningar och praktiska tillämpningar. Stora delar av utbildningen sker också ute på arbetsplatser (LIA- Lärande i Arbete, totalt 26 veckor). Utbildningen är upplagd så att du som student skall få så bra förutsättningar som möjligt i din kommande yrkesroll.

   YH kramfors

Visar 0 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.