Examen.

Forum Forum Utbildning Yrkeshögskola YH Examen.

Taggat: 

 • Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  CojoF 2 år sedan.
Visar 4 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
 • #1366

  Lotte
  Deltagare

  Hej? ingen som har någon bra idé till examensarbete? Det står stilla här..?

 • #1382

  CojoF
  Forumledare

  Hej

  En idé jag hade var att skriva om framtida mätutrustningar. Detta kräver att man startat tidigt och samlar material, det finns inte så mycket. Samt att man kan göra intervjuer med tillverkare och hur de ser på saken.

  Jag skickar mer förslag när idéerna kommer.

  Lycka till

  //Conney

 • #1395

  Lotte
  Deltagare

  Tack conney! Det var ett intressant tips?

  Strax Lia2 här nu, så hade varit bra att komma på något innan.

  Ha d best?

  • #1420

   CojoF
   Forumledare

   LIA 2 hade jag som ”vad ska jag göra på mitt examensarbete”. Det kommer upp saker man kanske inte förstår eller undrar själv om. På LIA 3 så gjorde jag det jag hade tänkt ut under tiden.

   Mitt första examensarbete skulle vara inom GIS. ”GPS mobile Tracker” Jag satte upp en SQL server, hemsida, androidapp mm. Så kunde man se med en minuts fördröjning på en karta var jag var någonstans. Detta tog jättemycket tid att fixa iordning på allt. Fungerade perfekt. Sedan så tänkte jag ut något annat, kände att detta var enkelt.

   Jag tänkte ”hur bra ritade 1700 tals kartritarna sina kartor” Detta var innan de uppfann gas/luft ballongen så de kunde inte se något från luften. Köpte en 1700 tals karta (som nu är inramad) scannade in den och georefererade väldigt många punkter i Qgis. Detta tog också väldigt långtid. Jag hade gott om tid då skolan inte fyllde alla dagar. Sedan tänkte jag att det var för enkelt. (Kan berätta att de var bra på att rita kartor på 1700 talet)

   Under LIA,n sa de ofta att man inte kunde mäta så bra mot mätreflexer om man stod snett mot reflexen. Mitt examens arbete handlade om när man mätte snett mot mätreflexer, vad händer och hur ska man lösa det ungefär. Det var en fråga som jag inte visste svaret på och kunde inte tänka ut vad som skulle hända. Så jag var tvungen att mäta helt enkelt.

   Om man vill ha VG på examensarbetet så ska man nog inte ta en mätgrej. Man har inte mycket att skriva än när man mäter, men det ger en bild om vad som händer och man blir van med totalstationen. Så för min del så var ett G mer värt för mig en ett VG i ”GPS mobile tracker” (om man nu hade fått det)

   • Det här svaret redigerades 2 år sedan av  CojoF.
 • #1417

  CojoF
  Forumledare

  Det finns två andra saker i mätning man kan göra.

  Det finns en mättillbehör som heter tvångscentrering. Man ställer upp och etablerar totalstationen som vanligt, sedan mäter man in tvångscentreringsutrustningen, byter sedan plats och ställer upp över känd punkt. Man kan etablera utanför ett hus och sedan sätta ut grejor inne i huset, som på bilden. Detta kan man göra flera gånger och flytta sin etablering vidare ungefär som när man går ett avvägningståg, fast här har du med dig en etablering och kan sätta ut punkter och linjer efterhand. Frågan är då när det börjar bli för mycket fel, efter en, två, tre eller fler förflyttningar, kan man se ett mönster. Hur noggrann ska man vara? kan man förbättra sin etablering med att mäta in reflextejper efterhand?

  I bilden är det tvångisen som den också kallas inringad i rött.

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
 • #1419

  CojoF
  Forumledare

  Det andra man kan göra, det är också ett mätningsuppdrag.

  Det jag tänker är att man har ett område där man har satt ut mätreflexer. mäter in de väl. Efteråt tar man och mäter in nya etableringspunkter som man sätter i marken. Man ställer upp på nytt och etablerar mot dessa nya punkter, man kollar hur bra etablering man kan få och sedan kastar man ut nya etableringspunkter. så här håller man på ett par omgångar. Man får en försämring av mätpunkterna varje gång man kastar / mäter in nya. Här får man ta och kolla hur mycket fel får man på de olika kvalitéerna. Sedan får man hitta på flera olika frågeställningar på detta.

Visar 4 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.